“Hermetia illucens" is de wetenschappelijke naam voor de "zwarte wapenvlieg" of “zwarte soldatenvlieg”. 
Van oorsprong is de zwarte wapenvlieg afkomstig uit tropische en subtropische zones van Zuid- en Noord-Amerika, maar komt tegenwoordig bijna wereldwijd voor in warme streken. Dit is een gevolg van de wereldwijde handel in groenten en fruit, waarmee de vliegen konden meereizen. In Europa komt de vlieg in het wild voor in Spanje, Portugal, Italië en Zuid-Frankrijk. In België kan de zwarte wapenvlieg niet overwinteren, en komt de vlieg dus niet in het wild voor.
 

Hoewel de naam wat agressief overkomt, is de vlieg als volwassen dier totaal ongevaarlijk; haar gebrek aan monddelen maakt dat zij niet kan bijten en alleen drinkt.  Dat wil dus ook zeggen dat zij als volwassen dier leeft van de reserves die zij opgebouwd heeft als larve, daarom hebben de larven ook zo’n hoge voedingswaarde. 
In de larvale periode van enkele weken kan zij leven van verschillende soorten organisch materiaal.  Dat kan mest zijn of rotte tomaten maar ook een lijk, menselijk of niet.
Mede daarom is deze soort ook bekend uit de forensische entomologie; door gegevens van temperatuur en luchtvochtigheid te koppelen aan het larve stadium van de wapenvlieg kan achterhaald worden wanneer iemand overleden is.
Momenteel zijn er ook verschillende kweekprojecten om organische afvalstromen om te zetten naar een insecteneiwit dat dan opnieuw gebruikt kan worden in veevoeder. 
Het insectenvet zou ook kunnen dienen als biobrandstof en de chitine, waar dit insect rijk aan is, kan omgezet worden naar chitosan, bruikbaar in de industrie.  Een mooier idee om afval via insecten te recycleren tot iets bruikbaars  kan je niet bedenken.

Topinsect Hermetia larven zijn gekweekt op GMP+ gekeurde plantaardige afvalstromen. 
Ze zijn vetarm (12,9 %) en hebben in tegenstelling tot de algemene voederinsecten een natuurlijke en  goed uitgebalanceerde calcium-fosfor verhouding nl :  3,35:1 (pinkies 0,1:1 – buffaloworm 0,25:1).
Calcium gehalte is 6700 mg/kg, fosforgehalte is 2000 mg/kg op rauw gewicht.  Het ruwe eiwitgehalte is 16,1 %.

Hermetia larven zijn vleeskleurig maar komen naarmate ze ouder worden en het popstadium naderen helemaal zwart.
Topinsect Hermetia larven zijn een uitstekende voeding en mogen dus niet ontbreken in een gevarieerd insectenmenu voor vogels.Info
This piece of content is only visible on the full version
Click here for the full site