Beste Topinsect gebruiker, vertel hier over uw hobby.

Stuur ons een kort verhaal met uw ervaringen samen met wat foto’s van uzelf en uw dieren. Wij maken daar een mooie digitale voorstelling van en verwerken deze dan in onze site.

Alvast bedankt.

KWEEK MET DE RODE KARDINAAL (Cardinalis Cardinalis)

Eerste ervaringen (2013)

Tijdens een autorondreis in juni door de zuidoostelijke staten van de USA werden we verliefd op de alomtegenwoordige ‘Rode Kardinaal’ (Northern Cardinal). Na onze thuiskomst gingen we op zoek naar een geschikt koppel voor onze leegstaande maar goed van beplanting voorziene buitenvolière (5m x 2m x 2m). Ze voelden er zich blijkbaar goed thuis want al snel maakten ze een nest in een oude bloempot en werden er 4 eitjes gelegd waaruit 4 gezond ogende jongen verschenen. Na 4 dagen lag er echter eentje dood in het nest en 2 dagen later nog een. De voeding bestond uit universeelvoer en eivoer aangevuld met levende buffalowormpjes, poppen van meelwormen en zelf gevangen sprinkhanen (overvloedig aanwezig in een nabij gelegen weiland), die werden bestrooid met een vitaminen- en mineralenpoeder. De twee overgebleven jongen groeiden uit tot prachtige exemplaren. Het was ondertussen al eind augustus en het ouderpaar hield het voorlopig voor bekeken. Op naar volgend kweekseizoen!

Huidige toestand (2014)

Omdat ik wel veronderstelde dat de oorzaak van de sterfte van die 2 jongen aan de voeding lag, ging ik via internet op zoek naar bruikbare tips. Zo kwam ik op de website van Topinsect terecht waar ik een schat aan informatie aantrof over de voeding van vogels met diepvriesinsecten.  Door de zachte winter was het koppel er vroeg bij en eind maart begon de nestbouw in een oud goudvinkennestkastje. De doos pinkies van Topinsect lag ondertussen in de diepvries en dagelijks kreeg het koppel een kleine portie om aan het voedsel te wennen. Er werden 3 eitjes gelegd waaruit na een 10tal dagen broeden, 3 jongen te voorschijn kwamen. Die werden onmiddellijk gevoederd met de pinkies die ik bestrooide met een vitaminen- en mineralen preparaat en vermengde met vers hard gekookt ei, universeelvoer en droog eivoer. Als levend voer ontvingen ze levende buffalowormpjes, poppen van meelwormen en pas vervelde (witte) meelwormen. Voor levende sprinkhanen was het nog te vroeg op het jaar maar de overvloed aan pinkies die ze ter beschikking kregen, maakte dit ruimschoots goed. Een bijkomend voordeel was de tijdwinst, want sprinkhanen vangen is nu eenmaal een tijdrovende bezigheid. Na 10 dagen verlieten de jongen het nest en was tevens de eerste doos leeg. Naast pinkies kregen ze nu tevens de grotere 'hermetia' larven van Topinsect die ook gretig verorberd werden. De 3 jongen zitten er ondertussen prachtig bij en een nieuw nestje van 3 eitjes staat op uitkomen. De voorraad pinkies is aangevuld en staat klaar!  

Ludo Reynaerts Riemst