Insecten als voedsel voor de mens

Het eten van insecten wordt wel entomofagie genoemd. In een groot deel van de wereld worden sommige insecten, of de larven ervan, vaak gegeten en erg gewaardeerd als eiwitrijk voedsel. Vaak worden deze dan gekookt, gebakken of geroosterd genuttigd, maar veelal ook rauw of zelfs levend. Hoewel het eten van andere geleedpotigen zoals kreeften in het moderne Europa gebruikelijk is en deze zelfs als lekkernij worden gezien, is het eten van insecten eerder ongebruikelijk en wordt zelfs als bizar ervaren. Toch werden ook in Europa nog niet zo lang geleden insecten soms nog in voedsel verwerkt. Een voorbeeld is de meikeversoep die in Frankrijk en Duitsland werd gegeten, en niet alleen in tijden van nood.

Andere insecten die wel als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, keverlarven en kakkerlakken, die meestal worden gebakken voor consumptie. In sommige landen als Thailand wordt alles wat pootjes heeft als voedsel gebruikt; ook spinnen, schorpioenen en duizendpotigen, die meestal van eventuele gifkaken en -stekels worden ontdaan, worden gefrituurd. Het eten van insecten is in sommige landen ook onderdeel van de militaire training omdat soldaten zo beter kunnen overleven.

Sprinkhanen zijn “halal”, ofwel toegestaan voor moslims om te eten. Andere insecten zoals vliegen, muskieten en wespen daarentegen zijn “haram”, ofwel verboden om te eten. In het Joodse geloof zijn enkel vier soorten sprinkhanen koosjer. Alle andere insecten en geleedpotigen zijn “treife” of niet-koosjer. Honing van bijen mag echter wel worden geconsumeerd omdat bijen de honing immers niet zelf produceren, maar slechts verzamelen.

Op Sicilië wordt wel Casu marzu gegeten, beter bekend als madenkaas. Deze kaas ´rijpt´ doordat de vliegenlarven de kaas opeten en weer uitscheiden. Volgens kenners wordt de kaas beter naarmate de larven er langer in leven en de kaas meerdere malen hebben verteerd. De traditionele kaas wordt plaatselijk nog wel gemaakt, ondanks een verbod vanwege risico op voedselvergiftiging.

Zelfs mensen die er niet aan moeten denken insecten te eten, zullen af en toe toch (delen van) insecten binnenkrijgen bij een normaal voedingspatroon. Producten als graan (brood), vruchten (jam, yoghurt) en noten (borrelnootjes, snoep) zijn zeer in trek bij vooral insectenlarven, die soms in het voedsel terecht komen.