Insecten als voeding voor vissen

Insecten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding van vissen, vooral dan voor zoetwatervissen omdat insecten niet voorkomen op en in de zee. Topinsect-insecten zijn zeer geliefd door zowel aquariumvissen als door vijvervissen. Voor kleine vissen kunnen de insecten gesneden of vermalen worden vooraleer te voederen. De meest geschikte vijvervissen zijn insecteneters omdat plantenetende vissen te veel schade aan de vijver aanbrengen en ook meer mest produceren. Ziehier een korte opsomming van insectenetende vissen: goudwinde, goudvoorn, zonnebaars, goudelrits, blauwe sluierstaart, blauwe shubunkin en de komeetstaart.

De meest populaire vijvervis is ongetwijfeld de koikarper. Koikarpers eten door modder van de bodem op te zuigen en dit weer uit te spugen, waarna ze de eetbare delen eruit halen. Net uitgekomen karpers eten voornamelijk zoöplankton en algen. Hoe groter ze worden, des te gevarieerder wordt het voedsel. Volwassen koikarpers eten een grote variëteit aan organismen zoals insecten, visseneitjes, overblijfselen van dode vissen, zaden en planten. In de privé-vijvers wordt er meestal gevoerd met samengestelde drijvende voeders maar als er Topinsect insecten bijgevoederd worden zie je de koi’s groeien en kweken ze ook veel rapper.

Ook in de hengelsport zijn insecten het belangrijkste aas om vissen te vangen. Topinsect-insecten (soms vermalen) worden door zeer ervaren vissers vaak vermengd in het lokaas dat bij de visplek gegooid wordt.